Metodistkirken i Horten

Kirken midt i byen – i Storgata 18

 

Hilde

prest

 

(Beste weblesere for denne siden på PC er Chrome eller Firefox, på Mac også Safari)

I løpet av november—desember 2018, kunne Metodistkirken i Horten legge nye laminatgulv med energisparende vannbåren undervarme i første etasje, takket være stor dugnadsinnsats fra egne medlemmer og andre frivillige hjelpere. Hjertelig takk til alle!

 

Under her finner du diverse glimt fra dette imponerende fellesløftet, gjennom tekst, bilder og videosnutter:

Ryddesjau på dugnad, søndag 11.11.18

To uker skal det ta å montere nytt varmesystem i gulvet i kirkesalen, sakristiet og uti vestibylen. Etter gudstjenesten stilte mange med tilknytning til kirken opp på dugnad for å få ryddet rommene for benker, bord og stoler m.m. Det ble visst en god opplevelse for mange å få delta i ryddearbeidet, trass i øsende regnvær. Benkene ble alle båret ut i Storgata og inn i partytelt inni bakgården vår. Flygelet og cembaloen måtte også fjernes fra lokalene. Takk til alle for innsatsen!

Alle fotos: Prest Hilde Sanden-Bjønness.

Videoer fra ryddesjauen, sønd. 11.11.18

Situasjonsvideo fra benke-bæringen fra kirken i dag - og ut i bakgården etter gudstjenesten.
Mange flittige hender og mye godt humør.

Det hele toppet seg da kirken var helt tom og Arve Amsrud bare måtte prøve den nye akustikken!
Dette må bare høres!

Videoer: Prest Hilde Sanden-Bjønness.

Arbeidet med avrettingsbetongen 19.11.18

Mange deltok i arbeidet med å få avrettingsmassen inn og gjevnt spredt ut over kirkegulvet denne ettermiddagen. Karl Lohnes karer selvfølgelig, og fra metodistkirken Jan Olav Haugestad og Tormod Follerås. Ute på fortauet i Storgata sørget Reidun Dolven og Solveig Jenserud for at trafikken kunne passerte greit forbi i de timene arbeidet pågikk. Hjertelig takk til alle for imponerede innsats!

Alle fotos: Torivar.

Video fra gulvavrettinga,mand. 19.11.18

Takk til Karl Lohne (oransje bukse) som stilte opp på kort varsel for å ta avrettingsjobben. På videoen (og i bildekarusellen under) bruker han og Tormod Follerås (helrød) såkalte „flytavrettere” for å gjevne ut betongoverflaten.

Videoklipp torivar.

Vannrør, gipsplater og laminat 24—30.11.2018

Lørdag 24. november var dugnadsgjengen ferdig med å legge ut en kilometer varmtvannsrør i isopor på betongen i kirkegulvet. Mandag ble gipsplater lagt over, og fra tirsdag: ekstra herdig laminat på toppen. På Hildes oppstilling ses f.v. Arve Amsrud, Jon-Arne Nysveen, Knut Aasmundtveit, Jan Olav Haugestad og Tormod Follerås. Mandag var dessuten mange unge, spreke eritreere med på å bære alle platene inn fra gata. Takk til alle for en fantastisk innsats for at vi allerede fra påfølgende helg skal kunne ta lokalene i bruk igjen; nå med gulvvarme! Etterpå gjør vi oss ferdig med sakristiet.

Fotos: Hilde prest og Torivar.

Alt tilbake på plass, fredag 30.nov.18

Denne fredagen gikk med til å gjøre alt klart igjen for gudstjenester i kirkesalen. Laminatgulvet blei montert ferdig og benkene bært inn igjen fra bakgården. De blei reparert og fikk påsatt nye møbelknotter – og blei reingjort og stelt i stand sammen med resten av rommet. Hjertelig takk til alle stilte opp for å hjelpe!

Videoklipp: Hilde prest.

Nytt gulv og vannbåren varme

Metodistkirken er pusset opp

 

Metodistkirken i Horten går adventstiden, julen og vinteren i møte med nytt gulv og vannbåren varme i ny-oppusset kirkerom. Arbeidet er selvsagt utført på dugnad.

Av Jan-Rolf Ludvigsen

 

- Metodist-menigheten i Horten kan feire 150 års-jubileum i 2019, og vi synes dette var en fin måte å innlede jubileumsfeiringen på, sier prest Hilde Sanden-Bjønness.

Mens regn og vind nådeløst pisker mot vinduene denne fredagskvelden, er et dusin dyktige menighetsmedlemmer i ferd med å legge siste hånd på verket for å få kirkerommet ferdig til helgens gudstjenester.

 

Modent for oppussing

 

– Taket utvendig ble skiftet for noen år siden, mye annet vedlikeholdsarbeid er gjort etter det. Nå var det helt nødvendig å skifte ut varmeanlegget i kirken, sier Sanden-Bjønness. – Kirkebygget er fra 1875, og både gulv og oppvarming er for lengst modent for oppgradering. Nå kan vi pensjonere reflektor-ovnene i taket, for etter en avretting av gulvet, er det forsynt med isoporplater, en kilometer vannrør, gips og et lekkert lyse-grått laminat på toppen. Vannbåren varme er på plass både i selve kirkesalen og i sakristiet, og kirken fremstår nå lysere, lunere og mer innbydende enn noen gang. Og det sier ikke lite, smiler Hilde Sanden-Bjønness.

 

En dugnadsgjeng på rundt 30 frivillige har stått på seint og tidlig i nærmere tre uker for å få jobben gjort. Arbeidet har vært ledet av kirkens uoppslitelige vaktmester Jan Olav Haugestad.

 

Økonomisk løft

 

- Det elektriske har vi selvsagt hatt profesjonelle fagfolk til å ta seg av, men alt det andre har vi gjort selv. Kirkebenkene og annet inventar ble plassert i to store partytelt i bakgården mens arbeidene pågikk, og nå er alt i ferd med å komme på plass igjen. Til og med flygelet er rullet inn – nystemt og klart til julesanger. Litt forsinket er vi – akkurat som Hortenstunnelen – men vi får skylde på at avrettingen av et 150 år gammelt tregulv krevde litt ekstra innsats, sier Sanden-Bjønness.

 

Et stort økonomisk løft for en relativt liten menighet, vil vi tro?

 

– Da vi renoverte taket, fikk vi litt tilskudd – blant annet fra Kulturminnefondet, men til de innvendige arbeidene har vi måttet sette vår lit til oppsparte midler og stor entusiasme og giverglede i menigheten.  Slik har det alltid vært i Metodistkirken, sier Sanden-Bjønness. – Det fortelles at da kirken ble bygget i 1875, var det flere som pantsatte gifteringene sine for å bidra til prosjektet. Vi skal forresten også skifte ut inngangsdøren mot Storgata. Den er så tynnslitt at vinterens kulde blåser rett igjennom. Ny dør er bestilt og er rett rundt hjørnet. Også den blir finansiert med  velvillig kronerulling.

 

En ren dør-til-dør-aksjon, altså?

 

– Det kan du nesten si, smiler Sanden-Bjønness. – Det vil i alle fall bli en dør som gjør Hortens mest sentrale kirke til en enda flottere del av bybildet.

 

Sentral og åpen kirke

 

Nettopp by-nærhet og tilgjengelighet er viktig for Metodistkirken.

 

– Siden vi ligger midt i Storgata, føler vi en god forpliktelse om å være en åpen og inkluderende kirke, sier prest Hilde Sanden-Bjønness. – Vi har åpen kirke hver onsdag, og i sommerhalvåret hver lørdag, da er jo bakgården en blomstrende oase – tilgjengelig for alle. Druene som vi høster der er faktisk nok til altervin (uten alkohol) for hele året, så vi har trolig kirke – Norges mest kortreiste altervin.

 

– Metodistkirken er mye brukt, forteller Hilde Sanden-Bjønness. – Den ortodokse eritreiske menigheten i Horten har sine messer her hver lørdag, og medlemmene av den menigheten har virkelig stått på under de tre dugnadsukene som nå er unnagjort. Kirken får dessuten mye skryt for sin gode akustikk, og både Marinemusikken, flere av byens kor og Horten Kulturskole bruker kirkerommet til konserter. Det er vår policy at Metodistkirken skal være hele byens kirke, og i jubileumsåret 2019 satser vi på å bli enda mer synlige, sier prest Hilde Sanden-Bjønness.

SISTE HÅND PÅ VERKET: Kirkesalen i Metodistkirken er pusset opp og fornyet. Her er Awet W. Hailemichael, Mhreteab Zaki Zekarias og Biniam Estifanos fra den eritreiske menigheten i ferd med å få benkene på plass sammen med prest Hilde Sanden-Bjønness og Reidun Dolven, lenger bak skimtes Serafin Apio.

FOTO: Jan-Rolf Ludvigsen

Allerede før sola sto opp, begynte arbeidet med kirkedøra ...

Den gamle...

Horten metodistkirkes nye frontdør mot Storgata er levert av Trevaren Eydehavn as.

Det er ei massiv eikedør, utformet etter forbilde av den gamle, men nå med ungdommelig styrke og skjønnhet og bedre isolasjon.

Her ser vi f.v. Ziggy (Zbigniew Czarnecki) og Mats Jansen fra iBygg as på Kilen i Tønsberg, sammen med vår egen Jan Olav Haugestad framfor det ferdige mesterverket!

Klikk på bildene for større visning!

Ny kirkedør på plass!

Under gudstjenesten 2. desember kalte Hilde prest fram alle som hadde bidratt til dugnaden med gulvet, på en eller annen måte. Det resulterte i ei anselig rekke. I tillegg kommer mange som ikke var til stede, deriblant bærelag fra kirkens eritreiske menigheten.

Metodistkirken i Horten, Storgata 18, Horten

Postadr.: Pb. 759 Holtan, N–3188 Horten

Prest Hilde Sanden-Bjønness (fridag: mandag)

Tlf. privat: 33 04 83 97, mob.: 412 20 141

E-post: horten@metodistkirken.no

Bankkonto: DnB 5081.07.45123

Vipps: 17476

© 2021 Metodistkirken i Horten – Nettredaktør: Tor Ivar Bjønness webmaster@horten.metodistkirken.no